De ce nu a fost eliberat Dan Voiculescu: A profitat de lipsurile din legislație pentru a-și micșora pedeapsa. MOTIVARE

De ce nu a fost eliberat Dan Voiculescu: A profitat de lipsurile din legislație pentru a-și micșora pedeapsa. MOTIVARE
Publicat: 29/12/2016, 18:44
Actualizat: 09/02/2017, 08:03

Potrivit motivării Judecătoriei Sectorului 5, dată în cazul cererii de eliberare condiționată formulată de Dan Voiculescu, lucrările scrise în penitenciar nu sunt de natură a dovedi că acesta s-a îndreptat, fiind doar un mod de a câștiga zile mai ușor pentru a fi eliberat mai repede prin exploatarea cu nonșalanță a lacunelor legislației. Mai mult, acesta nu a avut tabel de pontaj pentru patru din cele 11 lucrări scrise în penitenciar, susțin magistrații.

„Lucrările realizate de către petent în perioada detenției nu sunt de natură a dovedi că acesta s-a îndreptat și poate executa restul pedepsei în stare de libertate. În realitate, petentul nu a făcut decât să profite de carențele legislației din domeniu pentru a putea obține cât mai ușor zile câștig, urmând astfel a fi liberat mai repede. Printre aceste lacune ale legislației, pe care petentul le-a exploatat cu nonșalanță, se numără lipsa unei modalități concrete de control a activității pe care persoanele condamnate le desfășoară în timpul programului de lucru, lipsa unei verificări efective a conținutului lucrării, acordarea aceluiași număr de zile câștig indiferent de tipul de lucrare realizată (judecătorul cauzei reamintește că petentul a obținut 60 de zile câștig pentru 2 studii la care a lucrat, potrivit tabelului de pontaj, în total 4 ore), lipsa unor criterii legale care să permită comisiei de liberare condiționată să verifice modalitatea de întocmire a lucrării și să refuze acordarea zilelor câștig”, se arată în motivarea instanței.

Potrivit sursei citate, pentru patru din cele 11 lucrări științifice întocmite de Dan Voiculescu, respectiv «Omenirea încotro?», «Dezvoltarea Economică», «Economia Românească» și «Investițiile străine-vector al dezvoltării economice», nu există un tabel de pontaj, lucru recunoscut chiar de către administrația Penitenciarului Rahova, astfel că instanța nu poate constata că Dan Voiculescu a redactat lucrările în penitenciar.

„Prima lucrare, «Omenirea încotro?» (manuscrisul depus de apărătorul petentului are 81 de pagini), a fost realizată într-un interval de 33 de zile (1.10-2.11.2014- fila 6 vol II). La două săptămâni de la începerea acestei lucrări, petentul s-a apucat de o nouă lucrare intitulată «Dezvoltarea economică durabilă», lucrare finalizată într-un interval de 61 de zile (17.10.-16.12.2014 fila 6 vol II). Pentru această lucrare s-a întocmit un program de lucru, în fiecare zi de luni până vineri.între 14-22 (fila 77 vol I, fiind de altfel singura lucrare din această perioadă pentru care există program de lucru), neexistând însă și un tabel de pontaj. La scurt timp după terminarea primei lucrări, petentul s-a apucat de cea de-a treia lucrare, intitulată «Economia Românească», finalizată în 82 de zile (7.11.2014-28.01.2015), ulterior fiind începută și cea de-a patra carte, «Investițiile străine directe-vector al dezvoltării economice» (redactată între 3.12.2014-17.03.2015). Practic instanța constată că în 5 luni și jumătate, petentul scrisese deja 4 lucrări”, mai spun judecătorii.

Instanța a precizat că, pe parcursul detenției, Dan Voiculescu a redactat două comunicări științifice intitulate „A New Theory of Value” și „Some Considerations regarding Development of the Theory of Maslow”, cu care a participat la conferința științifică internațională „The future of Europe”. Pentru primul dintre studii, manuscrisul pus la dispoziție are aproximativ 20 de pagini, în timp ce varianta tehnoredactată are circa 40 de pagini. Pentru cele două lucrări, instanța a constatat că Dan Voiculescu a fost pontat doar câte două ore pentru fiecare, beneficiind în schimb de câte 30 de zile de câștig (în total 60).

Totodată, din documentele existente la dosar reiese că inculpatul lucra concomitent la nouă lucrări științifice.

În ceea ce privește lucrarea „Efectul de antrenare a investițiilor străine”, instanța a constatat că Dan Voiculescu a realizat o lucrare de 180 de pagini (cât se indică în nota internă a ANP-ului) în 27 de ore (circa 6 pagini pe oră), în acest caz reținând că manuscrisul depus la dosar are în jur de 75 de pagini, în timp ce lucrarea tehnoredactată are 180 de pagini.

„Situația este asemănătoare și în ceea ce privește lucrarea «Managementul riscului». (…) Practic o lucrare de 143 de pagini a fost realizată în 71 de ore. (…) Și pentru această lucrare, manuscrisul depus de apărătorul petentului are aproape jumătate din numărul de pagini pe care îl are varianta tehnoredactată ( circa 60 de pagini față de 143)”, se mai arată în motivare.

De asemenea, potrivit motivării, Dan Voiculescu a scris lucrarea „Clasa de Mijloc” (219 pagini) în 86 de ore, în timp ce pentru „A patra cale” (242 de pagini) nici măcar nu a fost pontat.

„Eliberarea petentului din pedeapsa de 10 ani aplicată pentru o infracțiune care a produs puternice reacții în rândul societății după numai doi ani și 4 luni, în condițiile în care acesta a obținut aproape un an de zile câștig ca urmare a redactării unor lucrări științifice în maniera mai sus descrisă, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacție din partea statului față de cei care încalcă normele legale. Drept urmare, instanța va respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiționată formulată de petentul condamnat Voiculescu Dan și va fixa termen de reiterare a cererii la data de 24.09.2017″, se arată în încheierea motivării.

Dan Voiculescu este încarcerat la penitenciarul Rahova din august 2014, după ce a fost condamnat de Curtea de Apel București la zece ani de închisoare, în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.

Completul de judecată de la Curtea de Apel București format din magistrații Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, și pe fostul ministru Sorin Pantiș la șapte ani de închisoare. În același dosar, fostul director al Agenției Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost șef al Direcției Juridice din ADS, a primit șase ani de închisoare. Tot la șase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost șef al Direcției de Privatizare-Concesionare din ADS. Flavius Adrian Pop, fost șef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin și Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene și Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

În acest dosar, Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, a fost deja eliberat condiționat.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu...
Chinurile prin care a trecut Silviu Prigoană! L-a DISTRUS cine se aștepta mai puțin...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
O destinație paradisiacă din Turcia s-a saturat de britanici: „Ei vor doar să bea și...
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Silviu Prigoană a fost înmormântat azi. Mesajul transmis de familia acestuia
Joe Biden i-a cerut lui Trump să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Răspunsul dat de...
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
7 alimente pe care NU trebuie să le mănânci în Postul Crăciunului. Sunt vegetale, dar...
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
O femeie în vârstă de 75 de ani din Mureș și-a pierdut viața într-un accident...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Cu o pizza pe masă, Nicuşor Dan le arată bucureştenilor unde se duc banii oraşului
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Au scăpat de datorii. Românii care NU mai dau bani la stat. Termen nou, 20...
Horoscop. Zodii care se sărută sub vâsc de Revelion. Vor avea noroc în dragoste anul...
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Latin Grammy 2024: Lista completă a nominalizaților și favoriții pentru trofeul de aur
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Un organ „inutil” pe care medicii îl îndepărtează adesea ar putea lupta împotriva cancerului